Skip to main content
Elly Volkerink

Elly

Ik heb mogen leren dat verdriet en rouw een heel proces is en dat ik het verdriet aan mag gaan

Op het moment dat ik hulp zocht was er chaos in mijn hoofd, in mijn huis, in mijn werk. Ik begon vast te lopen in mijn werk. Het had te maken met het plotselinge overlijden van mijn collega Peter. Peter en ik werkten nauw samen in de kerk.

Het belangrijkste wat ik leerde in de begeleiding was om weer de balans te vinden tussen gezin en mijn werk, tussen dingen die moeten in mijn werk en dingen die ik los mag laten. Ik leerde tijd en rust te nemen voor mezelf en tegelijkertijd in actie zijn.

Goede handvatten

Solange heeft me daar heel veel goede handvatten voor gegeven. Ik mocht oefenen en in de praktijk brengen. Bij iedere sessie moest ik reflecteren en voortdurend naar mezelf kijken. En hoe ik kon veranderen. En welke stappen ik daar zelf in kon zetten. We keken ook voortdurend terug.  Er kwamen verschillende werkvormen voorbij. Onder meer met muziek en de ademhaling.

Leven vol stoppen met activiteiten als vlucht voor de pijn

Het belangrijkste wat ik mocht ontdekken over mezelf was dat ik op een verkeerde manier reageerde op verdriet en pijn. Ik reageer erop door mijn leven zo vol te stoppen met activiteiten en dingen doen, als een vlucht om maar niet geconfronteerd te worden met het verdriet.

Wat ik geleerd heb is dat ik het verdriet aan mag gaan.

Het gaat goed met mij

Het gaat nu goed met mij en ik ben blij dat ik terug mag kijken en mag zien wat ik leerde. Ik heb geleerd dat het leven steeds nieuwe leermomenten heeft. En dat ik op heel veel vlakken op weg geholpen ben.

Ik heb geprobeerd het in mijn eentje te doen, het is mij niet gelukt. Ik hoop dat er mensen zijn die als ze het niet alleen kunnen op zoek gaan naar iemand met wie ze het samen kunnen doen. Ik was heel erg geholpen met iemand die niet alleen empatisch was, maar ook iemand die kritisch meekeek naar mijn gedrag.

Elly – kerkelijk werker