Solange Boasman Verlies & Rouwbegeleiding

Blog

De kracht van herdenken en van rituelen

De kracht van herdenken en van rituelen

Vandaag herdenken velen in de Protestantse kerken dierbaren die het afgelopen jaar overleden zijn. De namen worden genoemd, er worden kaarsen aangestoken en er is ruimte en aandacht voor de rouw en het gemis en voor de liefde. Een prachtig ritueel die helend werkt. Juist vanwege de bijzondere en liefdevolle aandacht voor de verbinding die er is en altijd zal blijven.

Op 2 november jongstleden werd in de Katholieke kerken aandacht besteed aan de overledenen. Op die dag organiseerde ik ook mijn liefdesritueel voor rouwenden ‘De liefde blijft’.
Een van de deelnemers, die ook bij mij in begeleiding is, schreef daar een bericht over die ik met haar toestemming met jullie deel. Waarom? Om iets van de kracht van het herdenken aan jullie te laten zien.

“Het heeft me goed gedaan het gedenkmoment afgelopen donderdagavond. Er kwam inderdaad veel los bij mij. Ik kreeg al een brok in mijn keel bij het zien van al die kaarsen die jij zo mooi had neergezet.”

“Het was fijn mijn verhaal te kunnen doen en ook de andere verhalen te horen. Jij hebt er zoveel aandacht aan geschonken en de hele avond met zoveel zorg en warmte geleid.”

“Ook ben ik heel blij met de cadeaus. Het stenen hart vind ik vooral bijzonder het gaat mee naar bed en het neemt dan mijn lichaamswarmte aan. ’s Morgens bij het wakker worden voel ik het warme hart en dat geeft veel troost. Ik had nooit gedacht dat zo’n stenen hart zoveel kon doen.“

We spraken elkaar later tijdens een begeleidingsgesprek. Het ritueel bleek een belangrijke stap te zijn geweest in haar rouwproces.
Het stenen hart gaat altijd mee en biedt troost. Het neemt warmte aan en geeft het weer af.

Ik wens alle rouwenden mooie, liefdevolle en helende herdenkingsmomenten toe.

Lieve groet,
Solange

Lees verder

Voorkom een burn-out na het verlies van je dierbare

Voorkom een burn-out na het verlies van je dierbare

Persoonlijk verlies heeft veel impact. Je leven staat op zijn kop en je hebt alles wat je in je hebt nodig om het verlies te integreren in je nieuwe leven. Zowel hart, hoofd en buik hebben een belangrijke rol in dit proces. Ze vragen om ruimte en aandacht, het gewonde en bloedende hart vraagt om heling.

Lees verder

Jouw laatste woorden

Jouw laatste woorden

Vandaag is het precies een jaar geleden dat je overleed. Je dappere strijd tegen kanker was toen gestreden.

Een paar dagen daarvoor belde je mij. De telefoon ging over, in mijn tas, op een voor mij hectisch en heftig moment. Het lukte op het nippertje om de telefoon op tijd in mijn handen te hebben. Toen ik je stem hoorde, wist ik direct hoe laat het was:

Lees verder

Verlies van jezelf door seksueel misbruik

Verlies van jezelf door seksueel misbruik

Juni jongstleden maakte ik een indrukwekkende studieochtend mee van Trias Academy over Seksueel misbruik binnen de jeugdhulpverlening. Dat het anderhalf uur muisstil bleef in de zaal en je een speld kon horen vallen maakte, naast de inhoud, diepe indruk op mij.

Lees verder

In de kern geraakt door je scheiding

In de kern geraakt door je scheiding

Wanneer je in een echtscheiding terecht komt is het leed en het verdriet onbeschrijfelijk. In een klap is je leven veranderd en wordt het nooit meer zoals het was. Er is komt een streep in je levensverhaal. Er bestaat nu een leven voor je scheiding van je partner en een leven na het verlies van je geliefde.

Lees verder

Ik had het echt niet gedacht

Ik had het echt niet gedacht

Dit was een van de uitspraken die mijn coachee deed vandaag tijdens de eindevaluatie. Ze had nooit gedacht dat ze van een 2,5 naar een 8 zou groeien (op een schaal van 10). Ze had nooit gedacht dat het coaching traject haar zoveel op zou leveren.

Lees verder

De boom

De boom

Gastblog van een van mijn cliënten – Riet Olsder

Mijn beide zusjes en ik zijn alle drie een dochter verloren. Mijn jongste zusje verloor haar dochtertje 2 dagen na de bevalling. Mijn zusje was al een tijd daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Daar heeft zij de MRSA bacterie opgelopen waar haar kindje aan is overleden.

Lees verder

Aangeraakt

Aangeraakt

Deze week ontving ik een prachtige kaart van mijn hartsvriendin, ook coach en trainer en ook een warme voorstander van lichaamswerk in coaching.
Op de kaart stonden de volgende woorden:

‘Ik geloof dat ik geen groter geschenk kan ontvangen dan door de ander te worden gezien, gehoord, begrepen en aangeraakt.
Het grootste geschenk dat ik kan geven is de ander te zien, te horen, te begrijpen en aan te raken’.
Dan voel ik dat er contact is gelegd’.

Virginia Satir

Lees verder

Rouwsignalen

Rouwsignalen

Hieronder vind je een uitgebreide opsomming van kenmerken van rouw en kenmerken van overmatige stress. Niet alle kenmerken komen bij iedereen voor, en niet alle kenmerken treden tegelijk op.

Lees verder

De laatste eer

De laatste eer

“Niet te bevatten, dit is gewoon niet te bevatten!” Zo begon vanmorgen een 18 jarige jonge man, op indrukwekkende wijze, zijn speech tijdens het allerlaatste afscheid van zijn moeder.

Lees verder

Herinnering

Herinnering

De feestdagen zijn in aantocht. Je doet de laatste kerstinkopen. Je maakt je op voor het mooie Kerstfeest en de jaarwisseling. Op naar het nieuwe jaar. Je kijkt vooruit!

Maar geldt dit feestgewoel voor iedereen?  In mijn nabije omgeving kan ik helaas teveel dierbare mensen aanwijzen die ook op een andere manier in deze tijd van het jaar staan. Er is groot gemis … Misschien geldt dat ook voor jou?

Lees verder