Skip to main content
burn-out na verlies

Voorkom een burn-out na het verlies van je dierbare

Persoonlijk verlies heeft veel impact. Je leven staat op zijn kop en je hebt alles wat je in je hebt nodig om het verlies te integreren in je nieuwe leven. Zowel hart, hoofd en buik hebben een belangrijke rol in dit proces. Ze vragen om ruimte en aandacht, het gewonde en bloedende hart vraagt om heling.

Zo kan het gebeuren dat je je gewonde hart opsluit, door angst voor emoties, door angst voor wat anderen ervan zullen denken, door hoe je geleerd hebt met pijn en verdriet om te gaan of om allerlei andere redenen. Door dit patroon steeds te herhalen kom je steeds verder van jezelf af te staan, je rouw stolt en je verliest daardoor je veerkracht. Wat dan nodig is, is aandacht voor het gewonde hart en voor de niet genomen rouw, zodat het weer kan stromen en jij kunt helen.

Onderstaand recept is het verhaal van een van mijn cliënten, dat ik met toestemming mocht delen. Hij kreeg aan het eind van zijn begeleidingstraject van mij de opdracht om op een rij te zetten hoe hij zich onbewust en bewust gedroeg, na zijn ingrijpende verlies.

En schrik niet, de tekst kan hard over komen! Het is niet kwetsend bedoeld, vooral confronterend. Het is namelijk een product van een begeleidingsvorm die men provocatief coachen* noemt. Daarmee neem je jezelf en je gedrag op de hak om tot inzichten te komen. Door kritisch naar jezelf te kijken kun je je veerkracht en levensenergie extra goed voelen, omdat je direct weerstand voelt bij de situatie (burn-out, depressie of andere klachten), die je graag wilt voorkomen. Kortom, het leert je hoe je écht wilt leven.

*Provocatief coachen is een prikkelende manier van helpen; een unieke cocktail van warmte, uitdaging en humor. Provocatief coachen is vaak effectief waar de klassieke benadering tekort schiet.

Dit recept beschrijft welk gedrag mijn coachee bijna tot een burn-out bracht. Het vertelt dus in provocatieve zin wat je moet doen om een burn-out te krijgen na persoonlijk verlies (en dus ook tegelijkertijd wat je niet moet doen om in een burn-out te belanden).

Het recept

Als je last hebt van gemis of verdriet van jezelf of iemand anders moet je vooral doorgaan en niet de tijd nemen om jezelf of iemand bij je gevoel te laten komen. Ga niet ’stil’ zitten en er met iemand over praten. Hou het lekker voor jezelf. Sluit jezelf denkbeeldig op en besef je goed dat je het zelf allemaal wel kunt oplossen.

Met iemand er over praten heeft toch geen zin, ze begrijpen je toch niet. Gaan je tranen of emoties toch met je aan de haal, ontwijk dan de mensen die op dat moment bij je zijn.

Lekker hangen op de bank of in bed is de oplossing. Dan kun je de cocktail van chaotische gedachten compleet maken door ook te gaan piekeren en jezelf continu ‘wat als’ vragen te stellen.
Blijf vooral denken dat je het zelf allemaal wel gaat redden en dat je anderen uit je omgeving hiervoor niet nodig hebt.

Keer vooral in jezelf en blijf jezelf bestoken met allerlei, ‘wat-als’ vragen. Vooral de levensvragen waar nog nooit iemand antwoord op heeft gekregen mag je voortdurend naar boven halen.  Neem afstand van alles, je gezin, je vrienden maar behalve van je werk.  Zoek hierin je uitvlucht. Blijf op je werk vooral zeggen dat het heel goed gaat en je heel energiek voelt. Zorg voor een zo groot mogelijke caseload zodat je op je werk niet met je gevoel bezig bent. Dit leidt alleen maar af van waar je goed in bent.

Neem je werk mee naar huis zodat je nergens meer aan toe komt. Relatie op een laag pitje staat, geen sport uit oefenen en geen sociale contacten meer onderhouden. Op een bepaald moment zul je merken dat je geen vragen meer krijgt over hoe het met je gaat en je met rust gelaten wordt zodat je volledig, in je hoofd, met jezelf aan het werk kunt.

Op de momenten dat je wel alleen bent relativeer dan alles en blijf vooral zeggen dat het heel erg goed met je gaat en je je beter voelt dan ooit. Waarschijnlijk ligt het niet eens aan jou maar aan de ander. Vooral doorgaan zo.

Op een gegeven moment, vaak onverwachts, zul je merken dat meerdere mensen uit je directe omgeving je met de neus op de feiten gaan drukken en kom je er achter dat je leven waardenloos is, je niet meer geniet van alles om je heen en dat je energie helemaal uit je lijf is verdwenen.
Snel zullen meerdere onverklaarbare klachten zich opstapelen en je leven gaan beheersen.

Gefeliciteerd met je burn-out!

Lees ook:


in de kern geraakt

In de kern geraakt door je scheiding

online coaching

Geen ontsnapping

burn-out na verlies

Voorkom een burn-out na het verlies van je dierbare

de liefde blijft

Jouw laatste woorden