Skip to main content
rouw

De waarheid over mij

Vandaag zouden we het hebben over haar biografie en haar gezin van herkomst. We zouden de perioden op haar levenslijn belichten en op ontdekkingstocht gaan met de vraag hoe betekenisvolle momenten nog doorwerken in het hier en nu. En hoe ze haar verlangen kan gaan leven.
Tijdens het af tasten van ‘waar we het over mochten hebben vandaag’ kwam het ware onderwerp naar boven: haar belemmerende overtuigingen! Heel intuïtief stelde ik voor: ‘zullen we een experiment doen?’. ‘Het zijn de zes stappen naar vrijheid, innerlijke rust en vrede’ (geleerd van collega Saskia Teppema, tijdens een workshop).
We gingen het samen aan, door stap voor stap het nare gevoel en haar eerste ervaring bij dat gevoel te exploreren.

Ook kwam de kernvraag: ‘wat ben je toen over jezelf gaan geloven?’. Er kwam veel los. Leugens en onwaarheden over zichzelf die haar nu op ernstige wijze haar vrijheid, innerlijke rust en vrede ontnemen.
Om het moment kracht bij te zetten kreeg ze van mij de mand met kaarten in handen. Ze zocht en vond een kaart met een veelzeggende en sprekende afbeelding. En daarop schreef ze aan zichzelf waar ze zichzelf voor wilde vergeven.

Met mij als getuige deden we het vergevingsritueel. Samen, op de grond, met de kaarsen erbij … indrukwekkend.

De eerste stap is gezet. De stap van vergeving van en verzoening met haar overlevingsstrategieën. Ze zijn immers heel functioneel geweest. En dat zijn ze nu niet meer, ze is nu groot!

Ze zocht ook een kaart uit voor ‘de waarheid over zichzelf’. Omdat de overlevingsmechanismen zo sterk zijn – vaak willen die niet zomaar wijken – kon ze daar geen woorden voor vinden, niet direct. Ze zocht naar kloppende woorden, haar eigen woorden.
En dat is nu haar huiswerk. Om die kaart vol te krijgen, met ‘de waarheid over mij’.

De volgende keer steken we weer een kaars aan. Een kaars voor de waarheid over haar!

Lees ook:


biografie

In de hoofdrol

Omgaan met ziekte

Aangeraakt

negatief zelfbeeld

Verlies van jezelf door seksueel misbruik

veldboeket

Als een veldboeket