rouw

De waarheid over mij

Vandaag zouden we het hebben over haar biografie en haar gezin van herkomst. We zouden de perioden op haar levenslijn belichten en op ontdekkingstocht gaan met de vraag hoe betekenisvolle momenten nog doorwerken in het hier en nu. En hoe ze haar verlangen kan gaan leven.
Tijdens het af tasten van ‘waar we het over mochten hebben vandaag’ kwam het ware onderwerp naar boven: haar belemmerende overtuigingen! Heel intuïtief stelde ik voor: ‘zullen we een experiment doen?’. ‘Het zijn de zes stappen naar vrijheid, innerlijke rust en vrede’ (geleerd van collega Saskia Teppema, tijdens een workshop).
We gingen het samen aan, door stap voor stap het nare gevoel en haar eerste ervaring bij dat gevoel te exploreren.

Ook kwam de kernvraag: ‘wat ben je toen over jezelf gaan geloven?’. Er kwam veel los. Leugens en onwaarheden over zichzelf die haar nu op ernstige wijze haar vrijheid, innerlijke rust en vrede ontnemen.
Om het moment kracht bij te zetten kreeg ze van mij de mand met kaarten in handen. Ze zocht en vond een kaart met een veelzeggende en sprekende afbeelding. En daarop schreef ze aan zichzelf waar ze zichzelf voor wilde vergeven.

Met mij als getuige deden we het vergevingsritueel. Samen, op de grond, met de kaarsen erbij … indrukwekkend.

De eerste stap is gezet. De stap van vergeving van en verzoening met haar overlevingsstrategieën. Ze zijn immers heel functioneel geweest. En dat zijn ze nu niet meer, ze is nu groot!

Ze zocht ook een kaart uit voor ‘de waarheid over zichzelf’. Omdat de overlevingsmechanismen zo sterk zijn – vaak willen die niet zomaar wijken – kon ze daar geen woorden voor vinden, niet direct. Ze zocht naar kloppende woorden, haar eigen woorden.
En dat is nu haar huiswerk. Om die kaart vol te krijgen, met ‘de waarheid over mij’.

De volgende keer steken we weer een kaars aan. Een kaars voor de waarheid over haar!

Lees ook:


(Im)perfect? So what?

herdenken

De kracht van herdenken en van rituelen

burn-out na verlies

Voorkom een burn-out na het verlies van je dierbare

mijn loopbaan

De liefde blijft

Gratis Persoonlijk Ontwikkeladvies

In verband met de impact van de corona crisis biedt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, iedereen vanaf 18 jaar, met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt de mogelijkheid om met een loopbaancoach te spreken.

Je krijgt gratis de mogelijkheid om je beroepsidentiteit in kaart te brengen. Er zijn geen beperkingen, behalve dat je nog niet met pensioen mag zijn en dat je een BSN nummer hebt.

Als beroepscoach voldoe ik aan de voorwaarden die het ministerie stelt en ik neem je al het administratieve werk uit handen!

Meld je nu aan voor mijn e-zine en ontvang het gratis e-boek “Land in zicht, omgaan met persoonlijk verlies”.

Maak gebruik van ‘Land in zicht’ boordevol informatie en tips over verlies, rouw en acties om de rust en balans weer terug te vinden.

Solange Boasman

Counsellor, Coach & Trainer

Bezoekadres
Siriusweg 13
8262 BE, Kampen 

Telefoonnummer
+31 (0)6 10232040