herdenken

De kracht van herdenken en van rituelen

Vandaag herdenken velen in de Protestantse kerken dierbaren die het afgelopen jaar overleden zijn. De namen worden genoemd, er worden kaarsen aangestoken en er is ruimte en aandacht voor de rouw en het gemis en voor de liefde. Een prachtig ritueel die helend werkt. Juist vanwege de bijzondere en liefdevolle aandacht voor de verbinding die er is en altijd zal blijven.

Op 2 november jongstleden werd in de Katholieke kerken aandacht besteed aan de overledenen. Op die dag organiseerde ik ook mijn liefdesritueel voor rouwenden ‘De liefde blijft’.
Een van de deelnemers, die ook bij mij in begeleiding is, schreef daar een bericht over die ik met haar toestemming met jullie deel. Waarom? Om iets van de kracht van het herdenken aan jullie te laten zien.

“Het heeft me goed gedaan het gedenkmoment afgelopen donderdagavond. Er kwam inderdaad veel los bij mij. Ik kreeg al een brok in mijn keel bij het zien van al die kaarsen die jij zo mooi had neergezet.”

“Het was fijn mijn verhaal te kunnen doen en ook de andere verhalen te horen. Jij hebt er zoveel aandacht aan geschonken en de hele avond met zoveel zorg en warmte geleid.”

“Ook ben ik heel blij met de cadeaus. Het stenen hart vind ik vooral bijzonder het gaat mee naar bed en het neemt dan mijn lichaamswarmte aan. ’s Morgens bij het wakker worden voel ik het warme hart en dat geeft veel troost. Ik had nooit gedacht dat zo’n stenen hart zoveel kon doen.“

We spraken elkaar later tijdens een begeleidingsgesprek. Het ritueel bleek een belangrijke stap te zijn geweest in haar rouwproces.
Het stenen hart gaat altijd mee en biedt troost. Het neemt warmte aan en geeft het weer af.

Ik wens alle rouwenden mooie, liefdevolle en helende herdenkingsmomenten toe.

Lieve groet,
Solange

Lees ook:


verlies van vader(land)

Een oceaan van verdriet en liefde

biografie

In de hoofdrol

Herinnering

(Im)perfect? So what?

Gratis Persoonlijk Ontwikkeladvies

In verband met de impact van de corona crisis biedt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, iedereen vanaf 18 jaar, met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt de mogelijkheid om met een loopbaancoach te spreken.

Je krijgt gratis de mogelijkheid om je beroepsidentiteit in kaart te brengen. Er zijn geen beperkingen, behalve dat je nog niet met pensioen mag zijn en dat je een BSN nummer hebt.

Als beroepscoach voldoe ik aan de voorwaarden die het ministerie stelt en ik neem je al het administratieve werk uit handen!

Meld je nu aan voor mijn e-zine en ontvang het gratis e-boek “Land in zicht, omgaan met persoonlijk verlies”.

Maak gebruik van ‘Land in zicht’ boordevol informatie en tips over verlies, rouw en acties om de rust en balans weer terug te vinden.

Solange Boasman

Counsellor, Coach & Trainer

Bezoekadres
Siriusweg 13
8262 BE, Kampen 

Telefoonnummer
+31 (0)6 10232040