Skip to main content

Herinnering

De feestdagen zijn in aantocht. Je doet de laatste kerstinkopen. Je maakt je op voor het mooie Kerstfeest en de jaarwisseling. Op naar het nieuwe jaar. Je kijkt vooruit!

Maar geldt dit feestgewoel voor iedereen?  In mijn nabije omgeving kan ik helaas teveel dierbare mensen aanwijzen die ook op een andere manier in deze tijd van het jaar staan. Er is groot gemis … Misschien geldt dat ook voor jou?

Deze tijd van het jaar nodigt je, naast het vooruit blikken en het stellen van nieuwe doelen voor 2016, ook uit om achteruit te blikken. Wat is er allemaal gebeurd? Wat heb ik ontvangen? Wat heb ik bereikt en behaald? Welke winsten heb ik geboekt? Waar kijk ik met blijdschap op terug? Waar ben ik dankbaar voor? En ook … wat heb ik verloren? Wat ben ik kwijtgeraakt in 2015? Wie of wat mis ik op dit moment, in het feestgedruis?

Als je bij de laatste vraag stil staat, kan je zomaar in de rauwe pijn van het gemis zitten of in de weemoed en het verlangen.

Wat heb jij verloren dit jaar? Is het je liefde, je kind, je zus of je broer, je baan, je land, je gezondheid, je buurman of buurvrouw, je vriend of vriendin, je geliefde collega, je moeder of vader, je veiligheid?

Durf achterom te kijken naar dat wat je dierbaar was en nog is. En koester de mooie herinneringen. Deel ze met jouw overgebleven geliefden. En deel ook het gemis, het verdriet, de tranen. Het delen, het stil staan bij de herinneringen en het gemis kan tijdens het kerstdiner of op oudjaarsdag. Samen met alle blije en mooie verhalen. Het delen van de herinning(en) kan je ook herdenken noemen. Juist in deze dagen van feest en vooruitblikken is ook het herdenken een kostbare en helende bezigheid, want alleen wie achteruit kan kijken kan vooruit zien. Wie tranen zaait, zal licht en toekomst oogsten.

Bijzonder mooie feestdagen toegewenst en een perspectief vol en veerkrachtig 2016!

Herinnering
Omkijken? Liever niet.
Want kijken, echt kijken
doet pijn. Je voelt weer hoe het was, de pijn, het gemis.

Omkijken? Liever niet.
En als het moet, dan maar
Gewapend als beton, met
Droge ogen, jij er niet bij.

Herinnering. Zonder tranen
Gaat het niet. Maar door
de tranen heen blijft
Liefde levend, vind jij jezelf terug.

Herinnering. Alleen wie om
Kan kijken, kan vooruit zien.
Wie tranen zaait, zal licht
En toekomst oogsten.

Hans Stolp

Uit “Met zoveel liefde heb ik van je gehouden” – Denise van Geelen & Jakob van Wielink

 

Lees ook:


vader

Vaderdag

herdenken

De kracht van herdenken en van rituelen

(Im)perfect? So what?

Omgaan met ziekte

Aangeraakt