Over solange

Solange Boasman Verlies & Rouwbegeleiding

Over Solange

Solange BoasmanSolange Boasman Verlies & Rouwbegeleiding

Mijn naam is Solange Boasman, ik woon en werk in Zwolle. Oorspronkelijk werkte ik als onderwijskundige in het hoger onderwijs, waar ik college gaf en studenten begeleidde en coachte. Het werken binnen een groot instituut paste niet goed bij me, ik raakte uiteindelijk zelfs burn-out. Daardoor werd ik gedwongen om na te denken over mezelf en over mijn toekomst. Ik ben op zoek gegaan naar mijn roeping en mijn passie. Gaandeweg werd duidelijk dat mijn hart ligt bij het begeleiden van mensen in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde om die reden een coachopleiding en later een counselling opleiding. Vier jaar geleden startte ik mijn praktijk.

Kracht en kwetsbaarheid

Mensen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling als coach, counsellor en trainer klopt ook het beste met mijn eigen levensverhaal en levensloop, zeker als het daarbij gaat om een ingrijpend verlies. Ik heb zelf verlies en verandering, en de grote invloed daarvan, meegemaakt vanaf mijn vroege kinderjaren. Ik ben door diepe dalen gegaan en heb gevoeld hoe groot de wanhoop kan zijn, hoe uiterst kwetsbaar je je kunt voelen.

De beide oma’s van mijn dochters hebben mij persoonlijk geraakt in hun verdriet om en door de impact van het verlies van hun levenspartner, aan het leven en aan de dood. Ik zag van dichtbij hoe het is als je in dat verdriet alleen staat en er weinig tot geen ruimte is voor rouw, herstel en voluit leven.

Hoe moeilijk deze ervaringen ook waren, ze maken nu mijn werk waardevoller. Want juist omdat ik dit doorgemaakt heb, ken ik mijn kracht nu en ben ik me er ook van bewust hoe goed gespecialiseerde hulp bijdraagt aan herstel. Ik erken de veerkracht die ieder mens in zich heeft. Deze ervaring en kennis zet ik dan ook dagelijks in voor de groei, ontwikkeling en bewustwording van mijn coachees en cliënten.

zwarte zwaan ineengedoken

Zwarte zwaan

Een mooi symbool waarin kracht en kwetsbaarheid samenkomen is voor mij de zwarte zwaan. Het is de dualiteit die ik bij mijn cliënten zie en die ik ook voortdurend aanspreek binnen de begeleidingstrajecten. De zwaan is daarom mijn logo geworden. Ook al omdat de kleur zwart herinnert aan mijn Caribische wortels en identiteit. Dat is belangrijk voor me omdat ik mezelf als instrument gebruik in mijn werk.

Samen, niet alleen

Ik heb vooral geleerd dat ik mijn eigen weg te gaan heb, maar dat ik mijn weg niet alleen hoef te lopen. Mijn cliënten hoeven dat ook niet; als coach, counsellor en trainer loop ik met ze op en help ik ze bij elke stap die nodig is. Om mezelf en hen daaraan te herinneren, heb ik een Afrikaans beeldje in mijn coachruimte staan.

 Afrikaans Beeldje als reminder

Ruimte om te ademen

Mijn droom is een mooiere wereld waarin wij ons zelf en anderen de ruimte geven om te ademen en om echt mens te zijn. Het is een wereld waarin mensen in gesprek zijn met elkaar, over lief en leed. En het is een plek waar mensen steun zoeken en vinden bij elkaar na heftige verlieservaringen. Rouwen is geen taboe meer, maar is geaccepteerd in mijn droom. Als coach, counsellor en trainer zet ik me iedere dag in om mijn bijdrage te leveren aan die wereld. Ik doe dit mede vanuit mijn christen-zijn, dat is mijn basis en bron, een wezenlijk aspect van mijn identiteit.

Mijn wens is om dagelijks het grote wonder, dat liefde is, uit te dragen. Liefde is voor mij de achterkant van verlies, verdriet en rouw.

Mijn wens is om dagelijks het grote wonder, dat liefde is, uit te dragen.

 

In 2008 slaagde ik voor mijn coachopleiding aan de School of Management & Law van Hogeschool Windesheim. Daarna volgde ik diverse specialisaties op het gebied van verliesbegeleiding en burn-out en stress (o.a.): Verlieskunde (De Mönnink), Systemisch werken, Voice Dialogue, NLP en Stresscounseling.

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO). Dit lidmaatschap garandeert de kwaliteit van mijn coaching. Ik houd me aan de NOBCO beroepscode en volg continu bij- en nascholing. Supervisie en intervisie staan structureel op mijn agenda.

Mag ik jouw coach rouw en verlies zijn?