Rouwrituelen - Solange coaching

Solange Boasman Verlies & Rouwbegeleiding

Rouwritueel De liefde blijft

Verlies raakt je in je hart en in je ziel. Ingrijpend verlies zet je wereld op de kop. De wereld is voorgoed veranderd. Je moet opnieuw je weg vinden en betekenis geven aan wat je overkwam in dit leven. Je mag antwoorden vinden op de vraag: wie ben ik zonder mijn geliefde. Rouwrituelen kunnen je hierbij ondersteunen.

Helende kracht

Wanneer je met grote verliezen en daarmee grote veranderingen te maken krijgt staat je leven zijn kop. In die hectiek en innerlijke chaos heb je rustmomenten nodig.

Rituelen kunnen ons helpen om helende aandacht te hebben voor het verlies. Het kan een rustmoment zijn in de innerlijke chaos die het verlies teweeg kan brengen. Door een ritueel vorm te geven kan je negatieve spanning omtrent je verlies verminderen en zelfs uit de weg ruimen. Het ritueel kan je helpen om stap voor stap meer geestelijke rust te ervaren. Het kan een opening geven om je nieuwe levensperiode vorm te geven.

Tijdens het rouwritueel is er ruimte voor afscheid nemen, herdenken, namen noemen, herinneringen. En je mag ervaren dat hoe heftig en overspoelend het verlies ook is er ook altijd rustmomenten te creëren zijn.

De getijden van rouw

Rouwen is te vergelijken met de getijden. Het verlies kan je de ene dag of het ene moment volledig overspoelen zoals dat bij een vloed getij kan gebeuren. Je zit dan compleet in je verdriet en je bent op je verlies georiënteerd. Op een ander moment kan het zijn dat je goed je nieuwe leven op kunt pakken en weer passie en plezier kunt voelen in de omgang met anderen (in je werk) en in je bezigheden. Je vindt afleiding en perspectief in de rollen en verantwoordelijkheden die je aangaat na jouw ingrijpende verlies. Je komt verder in je rouw wanneer je de pendel kunt maken tussen je verlies (het verleden) en je toekomst(plannen). Door het dan weer ‘hier’ en dan weer ‘daar’ zijn integreer je de grote verandering in je leven.

http://www.froot.nl/wp-content/uploads/2012/10/tides_transform_these_landscapes_640_16.jpeg

Rouwen is ook het doormaken van transitie. Je leven verandert. Jij verandert. Je hebt jezelf weer uit te vinden. Het kan vragen oproepen als: ‘wie ben ik zonder ….?’. In jouw transitieproces kom je ook afwisselend de thema’s contact maken, hechten, intimiteit, afscheid nemen en loslaten, en betekenisgeving tegen. Aandacht hebben voor deze thema’s geeft uiteindelijk ruimte voor nieuw contact.

Het gedenkmoment ‘De liefde blijft’

Het gedenkmoment is bedoeld voor iedereen die onlangs of langer geleden een dierbare verloren heeft.
De ceremonie is een moment voor jezelf en een moment voor je overleden dierbare.

Misschien overleed je kind, je partner, je broer of je zus, een van je ouders, of je maatje onlangs. Dat is zeer ingrijpend verlies! Je kunt de behoefte voelen om er met andere rouwenden bij stil te staan.

Ook kan het zijn dat je al lang geleden groot verlies meemaakte. En dat je zoekt naar hoe je het verdriet, dat er nog is, meer los kunt laten en anders vast kunt pakken.
Dan is het rouwritueel passend voor jou. Wees van harte welkom!

Waarom een ritueel:

– het delen lucht op
– het geeft geestelijke rust
– je leert de negatieve spanning los laten

De toegang is gratis.

Wat ontvang je:
– persoonlijke aandacht voor je verhaal
– ondersteuning van een gecertificeerde rouwbegeleider
– informatiepakket in een mooie map + schrift voor je rouwverhalen
– bijzonder en hartverwarmend aandenken

Aantal deelnemers: minimaal 3 en maximaal 6 personen.

Locatie: Dr. van Deenweg 16A – 20.00 tot 21.30 – uiterlijk 22.15 uur.

De gedenkmomenten worden een paar keer per jaar georganiseerd. Dit gedenkmoment is een herhaling van het gedenkmoment van 2016 en 2017.

Ook worden er op verzoek gedenkmomenten georganiseerd voor andere groepen, zoals mensen die gescheiden zijn (In liefde loslaten), mensen met een onvervuld kinderwens of partnerwens (Stil verlangen) of rouwenden die rouwen om een geliefde die zijn of haar leven terug gaf (De liefde blijft/leven met zelfdoding).

 

 
  • Section

 

Anti-Spam